duminică, 5 octombrie 2014

# Cronica timpanului de florian silișteanu # moldovenii se vând scump: 3 dolari o linguriță de mămăligă (cronica evenimentului din 4 octombrie -festival moldovenesc - sanfrancisco 2014)

in această ediție a matinalului ( începe în california la 8 seara) in romania, de la 6 dimineata! numai la www.radioteiubesc.com

# Cronica timpanului
de florian silișteanu 
# moldovenii se vând scump: 3 dolari o linguriță de mămăligă
 (cronica evenimentului din 4 octombrie -festival moldovenesc - sanfrancisco 2014)

www.radioteiubesc.com pune în distanța lumii încă o rubrică. debutăm așadar târziului și asta pentru că, pe zi ce trece, ni se pare că unora, indiferent de sistem sau de anotimp, indiferent de concept sau de închipuire, indiferent de cauză și efect...nu li se poate schimba mentalitatea. pândește la colț, un eveniment pe care l doresc ...imposibil de realizat și anume...nu cumva , nu cumva cârdășia de prin patrii  să se răspândească și prin americi. Aferim!
dar acum să deschidem încet fereastra zilei din 4 octombrie 2014. primisem cu mai mult de o săptămână invitația de a participa la evenimentul ...moldav- harvest festival! locatia, sanfrancisco, aveam să vedem...o frumoasă clădire administrată de ruși, undeva pe o stradă în sanfrancisco. mai participasem la evenimente organizate de moldoveni și sincer vă spun, chiar dacă mai restrânse, grozave din toate punctele de vedere. apoi, în chșinău am fost de nenumărate ori și primit ca un rege, așa cum dealtfel i-am primit și eu pe moldoveni cu ocazia diferitelor festivaluri de muzică pe care le-am organizat, festivaluri de la care prietenii dragi s-au întors în patrie cu trofee câștigate pe merit. și, ca să nu mai sun clopoțelul frăției pun pe podium marea admirație față de uriașul poet  grigore vieru, pe care l-am cunoscut, de aprecierile căruia m-am bucurat. 
și acum, doamnelor și domnilor, să notăm în cronica timpanului exact așa cum s-au derulat acele de ceasornic, într-un singur sens, acela al dreptății, al normalității al dorinței totale ca demnitatea și atitudinea să ne însoțească! 

iată cu liniuță și cu accent, părerea și sfaturile noastre, observațiile și îndemnul nostru, în ordinea în care ne vin în minte: una caldă, alta rece și deloc amestecând:

- mulțumim de invitație doamnei tatiana marin , o tânără la care am observat dăruire și implicare sănătoasă în promovarea evenimentului
- mulțumim marelui artist nicolae prisăcaru care ne-a fost gazdă la drum care a venit și ne-a luat de acasă ne-a dus și adus în condiții de întreagă simpatie, un artist total.mulțumim dragă frate nicolae ție și acordeoanelor tale fermecate

- www.radioteiubesc.com a promovat necondiționat și pe pagina de eveniment și în cadrul matinalului, inclusiv pe pe blog și pe facebook, a promovat cu sipatie și încurajare evenimentul, dezvoltând nu odată, cu amănunte întreaga manifestare, inclusiv lista meniului :)) frumos redactat, frumos prezentat...dar atât de....și acum fiți atenți:

- 34 de dolari ne-a costat o farfurie pe care, adunând gramajul produselor, abia dacî a însumat 240 de grame 
(# ATENTIE ! 
# cateva zeci de grame de carne tocata...nu stiu ce era, cu un pic de sos costa...5 dolari! foarte bine! asta este! doar că...am avu proasta inspiratie săfiu de acord ca langă aceea ...tochitură...pusă într -un bol mic , am avut proasta inspirate sa fiu de acord ca langă preparatul acela să se pună si o...linguriță de mămăligă! prețul!?spus de băiatul din fața mea: 3 dolari!!!!! ( 3 dolari o amărâtă de lingură de mămăligă)

# plăcintele: uscate, parcă erau de o săptămână!
# micii! mititeii!! nu numai că erau atât de mici încât nici putinal rușilor nu s-ar fi văzut, dar erau și foarte mici și arși și reci

# ( chestia de la bar, de la standul cu băuturi întrece însă orice măsură)
# cer un pahar cu vin! în limba română:) pe tejghea se pun două pahare! bun așa! sunt cu un foarte drag prieten și e tocmai bine! tipul de la bar, unul dintre cei trei toarnă într-un pahar cât ...ține de normalitate...adică așa...cam cu un deget înainte de buza paharului...decent. În celălalt însăse toarnă ...doar că sticla e goală șipaharul rămâne...pe jumătate!:)) ne uităm zâmbind sperând că omul din fațanoastră va desface încă o sticlă și, așa cum credem că ar fi normal..ar urma să se completeze! dar ...ghinion! Un din tipi după ce îndrugă ceva pe rusește o rupe pe englezește și ne explică ( cât tupeu!!!)că de fapt paharul cu vin care costă 5 dolari se pune exact...ca în al doilea...adică jumătate și, ne dă de înțeles că de fapt paharul se pune pe jumătate! - bă! da voi nu aveți mă rușine?

#  participă și ambasadorul moldovei la chișinău, excelența sa ,domnul igor munteanu ( omul este clar un fin un bun diplomat: se fotografiază cu doritorii, răspunde rugăminții noastre și ne acordă un interviu, gest pentru care îi mulțumim ( îl difuzăm în matinal în seara aceasta) doar că.....
- în sala de spectacol e un bâlci total: 
în timp ce pe scenă artiștii își fac programul,în sala de spectacol, la unele mese se discută aprins cine știe ce, în altă parte a sălii copiii se joacă gălăgios, pe scaune, ici și colo, inși care se străduiesc să înțeleagă ceva din...spectacol. printre ei și domnul ambasador care se așează cumva și în spate . rând pe rând artiștii pun pe scenă tot ce au mai bun:
- felicitări echipeide dansuri băieți și fete ș bravo! sunteți buni sunteți foarte buni!
- felicitări mariana mikesell pentru moentul motivului...busuioc...busuiocul în tradiția moldovenilor - foarte bine pregătit, bine rostit, cu un pic de emoție bine controlată) felicitări!

- încă odată demonstrează profesionalism abigail- care cântă dumnezeiește și folclor, care se îmbracă, respectând astfel publicul indiferent unde ș cum, care se îmbracă după normele de bun simț pe care numai marii artiști îl au din genă
- orarul, desfășurătorul spectacolului, total nerespectat, varză!! prezentarea șchiopătând adesea
- felicitări orchestrei care a acompaniat , s-a văzut de la distanță că oamenii respectă meseria de artist și că pun suflet în fiecare gest muzical
- am înțeles, de fapt am observat scris undeva că dacă banii obținuți din vânzarea biletelor ( la intrare 30 de dolari) acoperă cheltuielle, banii vor fi donați unor copii cu problee, unei fundații! foarte bine foarte frumos! dar, dacă nu vă supărați, pe viitor, nu mai cereți 3 dolari pentru o lingură de mămăligă, nu mai aduceți patiserie  veche, nu mai turnați în pahare din cârdășie, ci mai bine, fraților...așezați o urnă undeva unde prezentați dorința de a ajuta copiii sărmani ai lumii, iar noi, ceilalți vom măsura cu bun simț și vom sprijini orice acțiune cu toată inima. fiindcă altfel, tare am impresia că am fost martorii unei bătăi de joc a unei...șmechereli, un fel de ...dacă ține-ține, ai impresia c ai plecat din românia sau moldova și ai ajuns în românia sau moldova! mă mir că încă sunt pe aici oameni care au călătorit timpului și nu au văzut la americani mai nimic de pus în  practică: ori...să fim serioși! ( am participat la sute de evenimente organizate la nivel mai mare sa mai mic mai înalt sau mai redus dar nicăieri nu am întâlnit...iertați cuvântul .. o japcă mai mare, și totul parcă încercând să afișeze o cauză nobilă!)
la eveniment au participat  aproximativ 130 - 145 persoane (din care mai mult de 20 făceau parte dintre artiști, organizatori etc)
dorim ca aceste rânduri să fie doar o idee de îndemn ca pe viitor să putem aplauda corect, sincer și cu fruntea sus...moldova moldovenilor cu bun simț, cu demnitate! 
vă dorim la mulți ani, sănătate și....
nota pentru evenimentul moldovan harvest festival din 4 octombrie 2014 sanfrancisco
-  organizare 4 puncte din 10
- program artistic - 6 puncte din 10
- prezentare - 5 puncte din 10
- sonorizare - 7 puncte din 10
( urmează cronica timpanului care aduce în scenă evenimentul festivalul românesc  din 27 septembrie 2014 , roseville, festivalul românesc ) în desfășurare, încă 4 evenimente la care vom articipa, nutrind speranța că , pînă la urmă actul de creație actul de spectacol, ținuta bunului simț vor contura o lume la care cu toții sperăm:  o lume a armoniei a demnității și atitudinii


tot in aceasta editie putem asculta si interviul acordat de excelenta sa, ambasadorul moldovei la chisinau, domnul igor munteanu, și incă o discuție c abigail...cea mai talentata românca dn california muzicala si nu numai!
doar la www.radioteiubesc.com