duminică, 11 iulie 2010

Un albanez încearcă o nouă vrajbă între sârbi şi albanezi. Articolul apare mîine în Curierul Zilei

CONFLICT DIPLOMATIC
pe cale sã se nascã
■ Un albanez încearcã sã reaprindã vrajba

Am doar 5 minute la dispoziție. Prima impresie a zilei de sîmbãtã: Sîntem salvați! La ora 11.30, am intrat pe ușa Sindicatelor, la etajul 1, acolo undevenerabilul scriitor Marin Ionițã, împreunã cu elevii de liceu, doar cei maibuni dintre ei, desfãșoarã ședința de cenaclu Sind Junior. Am fost fericit sã vãd și sã aud copii care merg unii spre Institutul de Teatru, alții spre Litere.
Acești elevi fac cinste orașului și țãrii. Sînt atît de puțini, încît, ca sã-i descoperi, trebuie sã treci
întîi prin mijlocul junglei și, dacã scapi cu viațã și mai ai încã putere, sã-i tragi de acolo și sã-i
îndemni, sã-i încurajezi. Mai sînt doar douã minute și timpul expirã. În aceastã sãptãmînã, mai
precis mîine, se închide și poarta celei de-a XIV-a ediþii a Festivalului Internaþional Nopțile de
Poezie. Aș fi vrut sã tac, dar nu se poate. Printre invitaþi era și un ins care intenționat cãuta sã
aprindã scîntei, sã ne facã sã înțelegem cã Republica Kosovo este independentã, cã existã ca
stat. În momentul în care povesteam despre agresiunea din Serbia, individul - și albanez ca nație
- a huiduit, chiar dacã în surdinã. L-am auzit și nu-l iert, pentru cã inși ca el au ațîțat rãzboiul,
un rãzboi în care au pierit oameni nevinovați. În esențã, am povestit, invitat fiind, participanților
la festival un scurt episod din perioada bombardamentelor din Serbia. Dupã ce am terminat
expunerea, Baki Ymeri, fix la o secundã, a scrîșnit un HUO! de trei ori. Abia ieri mi-am dat
seama, dupã discuția cu Aurel Sibiceanu, cînd mi-a povestit cã Baki Ymeri ar fi aruncat o
grenadã în urma cãreia au murit mulți oameni sîrbi, cã albanezul nostru, care a locuit în ultima
vreme în mai multe țãri, e de fapt un kosovar. Nu avem nimic cu împãrțirea Europei. Fiecare
istorie își are mama ei. E nefiresc sã vii la un festival de poezie și sã vorbești la telefon, rostind
ostentativ cã poate și românii vor recunoaște Kosovo ca un stat independent. E periculos sã
abordezi o asemenea temã. Din cîte mi-aduc aminte, în ultimii ani, avînd ocazia sã cãlãtoresc,
am avut prilejul sã vãd cu ochii mei cum românii jefuiesc, furã, tîlhãresc în Serbia și nu invers.
La fel în Germania, în Italia, în Anglia. Cît despre Kosovo, mi-a mai dat de înțeles amicul meu
Sibiceanu cum cã românii n-au recunoscut Kosovo ca nu cumva maghiarii sã ne cãlãreascã
Ardealul. Mizerabil și inadmisibil sã vorbim de dupã perdea. Trãiascã România! Trãiascã Albania!
Trãiascã Serbia și toatã lumea, dar fãrã grenade și indivizi bolnavi! De ultimã orã. L-am
sunat ieri la Belgrad pe Adam Puslojic, academician și traducãtor, poet și publicist de renume
mondial. Mi-a spus așa: „Pe Baki Ymeri l-am hrãnit la sufletul nostru și el e ca un cîine. Nu are
ce sã caute într-un festival de poezie, pentru cã el nu e nici mãcar poet. și, dacã e atît de patriot,
de ce nu stã în țara lui cea nouã, în Kosovo, cã doar are casã și acolo? Acum, mai nou, îl tot
criticã pe Traian Bãsescu, fiindcã România n-a recunoscut Kosovo. Baki ãsta sã ne mai lase în
pace!“.
Eu aș mai spune și altceva: Sã-ți înjuri președintele tãu, în țara ta, și nu președintele meu, în
țara mea! Auzi, patriotule?


în cursul zilei de ieri, după redactarea acestui material , am avut prilejul să mai discut telefonic şi cu Magda Grigore, prezentă şi ea la Festival. Mi-a declarat că a fost surprinsă de gestul albanezului care a huiduit. mai scriu în materialul de sus despre ce am văzut prin lume şi făcînd referire la românii care fac dezastru prin lume. Reacţia a fost în urma discuţiei cu Sibiceanu Aurel care mi a atras atenţia că...Sârbii sunt cotropitori. Aşa am găsit de cuviinţă să-i răspund amicului Sibiceanu că de 25 de ani de cînd umblu prin lume nu pe sârbi i-am văzut făcînd nenorociri ci invers.

În urmă cu cîțiva ani am avut bucuria să/l cunosc pe omul de litere pe marele publicist și profesor Kopi Kuciuk albanez cu inimă mare.El l/a cunoscut pe atunci pe Adam Puslojic și a fost pace și dragoste și nimeni nu a rînduit amenințări nu a rînduit panică nu a rînduit nimeni urgie.Așa că.....

14 comentarii:

  1. Tinere,

    Te anunţ că voi răspunde la aceste citări tendenţioase din discuţia pe care am avut-o cu dumneata, din păcate. Şi voi fi corect, să fii sigur.
    Unul dintre neadevăruri e legat de presupusul act de terorism al poetului împricinat de tine fără rost. Eu am afirmat că: "gurile rele spun despre Baki că ar fi aruncat o grenadă".

    În fapt, aşa cum ţi-am şi spus, el studia filosofia la Berlin. Alt neadevăr e legat de timpul unui verb. Am spus că:"Sârbii AU FOST COTROPITORI." Mă refeream la trecut, la "naşterea" Serbiei ca stat în Balcani Pentru asta ai la dispoziţie manualele de istorie; de acolo vei afla de unde au venit, când şi pe cine au cotropit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Măi,

    Tu eşti normal la cap?

    Spui conflict diplomatic; unde e conflictul ăsta diplomatic? ori ţi-ar plăcea ţie să-l creezi? Pentru asta ar trebui să fii diplomat ori să fi anunţat M.A.E. din păcate pentru tine de la Smeoreanu s-au lipit de tine doar pornirile lui neinspirate, ca să nu zic altcum.

    ştii de ce faci de astea? PENTRU CĂ NU AI O OCUPAŢIE SERIOASĂ, NICI CULTURALĂ, NICI CA PLIMBĂREŢ PE PLANETĂ. AI REUŞIT PERFORMANŢA SĂ VEZI ATÂTEA ŢĂRI ŞI SĂ NU POVESTEŞTI NICI MĂCAR CÂT UN ORB. CRED CĂ ŢI-AM SPUS TOTUL.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnu Sibiceanu nu mai sta după perdea bre cum ai stat mereu. Văd că recunoști și în mesaj că mi ai spus cum e cu grenada.Da ce bre io susțin tîmpenii de genul ăsta?Nu maestre Sibiceanu nu...am scris clar că dumneata mi/ai spus ce ar fi făcut albanezul ăsta cu care nu vrem să împărțim nimic doar că să nu se înfoaie acasă la mine nici supra președintelui nici al poporului meu înfrățit.Așa că ne scutește Sibicene cu diluarea de care asiguri magazinele unei lumi paralele.Și să ai rușine nene mare rușine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai avut la dispoziţie, în presă şi pe viu, fotocopia paginilor cu motivele pentru care Securitatea m-a urmărit şi anchetat. NU, SILIŞTEANU, NU PENTRU CĂ AM STAT DUPĂ PERDEA - DIMPOTRIVĂ!

    DESPRE SUTELE DE ARTICOLE, CARE AU CA TEMĂ VIAŢA POST-DECEMBRISTĂ... CE SĂ MAI SPUN? NU E VINA MEA CĂ NU LE-AI CITIT. RUŞINE TREBUIE SĂ-I FIE ALTCUIVA ŞI ŞTII ŞI PENTRU CE.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sibiceanu fost frate iti spun asa.Desi erai la mine in casa ti/ai permis sa faci poze ca si cand erai pe strada, desi erai la mine in casa ti -ai permis sa trimiti comentarii sub anonimat asa cum ai obiceiul spre diferite directii media fie blog fie ziar fie ocomponenta intre acestea. Desi erai la mine in casa ti ai permis miseleste sa continui in acelasi mod si asta pana cand ti am explicat...ai descoperit tirziu internetul, pină cînd ti.am explicat am,ice ca orice calculator are un indicator de prezenta adica o identitate care pusa in plan cu IP/ul respectiv si altele aduc pe tavă SUBIECTUL individul, insul care sub protectia anonimatului taie si spînzură. Este infect modul în care participi cotidianului la fel de infect cum ai procedat cu un timp in urma sustinind la unison cu viermele de Smeo lucruri despre Inalt Pra Sfintitul si nu numai. Indivizi ca tine sunt periculosi.La fel de periculșosi ca romanii care ieri au paralizat Caile feroviare franceze. De altfel amice Sibiceanu de mîine în colo începem în Curierul o seama de povestiri cu insi care au pretentia de mari scriitori cu insi care se cred deontologi cu insi care se ascund atunci cînd tuna si fulgera. Îti reamintesc Sibicene ca fara sa vrei ai lasat niste urme adionci prin destinul unor oameni.iti mai reamintesc ca felul tau de a fi un fel de vulpoi nu scoate in lumina decat ce e rau. Nu te mai aprinde asa frate!Nu ai omorit pe nimeni desigur dar nu te rotunji la cap amice fiindca nimeni dintre noi nu este Iisus nimeni nu da cu piatra.Spre deosebire de tine amice eu mi am permis luxul de a raspunde privind in ochi oamenii.Siinca...ceva:Te apucasei in Revista Arges sa bati cîmpii despre Revolutia din Decembrie.Nu ti e ma rusine nemernicule sa vorbesti despre lucruri la care nu ai participat_?Noroc cu Jean Dumitrascu, redactorul sef, directorul care si a dat seama ca mergi pe lîngă brazda.ciocu mic Sibicene si Joc de Glesne. Mai inca obiceiul de a posta sub fel si fel de semnaturi tot felul de lucruri. Iti atrag atentia ca ceea ce faci stimabile se aduna sub lupă și intri sub incidența serviciului de crimă organizată.Ori asta mai devreme sau mai tîrziou se pedepsește. Și în încheiere, fiindcă nu răspunzi la telefon te mai anunț că și mai mare rușine să ai fiindcă te/am primit în casa asta de multe ori casă în care te/am răsfățat ca pe un suflet drag ca pe un frate, casa in care te.am pus la ospăț și la vinișor la pace și vorbă bună...imbecilule. Poți să citești mii de cărți băptrâne:Nu vei ajunge un mare poet și asta fiindcă ai încercat prea puțin să devii om.

    RăspundețiȘtergere
  6. Amice, n-ai maneră!

    Era vorba de o discuţie a noastră despre un contencios teritorial şi istoric, al albanezilor şi al sârbilor.

    Că ţi-am mai spus şi ceva mai tare - e adevărat; dar am spus-o civilizat, fără să-ţi aduc invective, cum faci Dumneata.

    Văd că te desfăşori cu paşi repezi, pe tărâmuri vaste, de la viaţa mea privată, mă ameninţi cu dezvăluiri, treci la revoluţie, de parcă spaţiul acesta vast ar fi plapuma Dumitale şi ai avea dreptul să cotrobăi cum pofteşti. Eroare!

    Cum de ai sărit aşa, de la o temă la alta, hodoronc-tronc? Ai fi în stare, mâine-poimâine, să afirmi că am plecat cu laptopul nu ştiu cui, din Bulbucata, să zicem.

    Cel mai tare mi-a plăcut aia, cu participarea la... Revoluţie! Vezi că în ceea ce rememorez apar nişte nume, ale unor oameni. Pe unii dintre ei atunci i-am cunoscut, în "Casa Alba." Cum se face că pe 23 Decembrie 1989 Gabriel Cazan, Ovidiu Semenescu, Cristina Pantelie, Marin Tudor şi Mihai Nistor făceau primul ziar cu mine, când Judeţeana de Partid puţea de scriitorime? Cum se face că mă întâlneam în Casa Albă, în zilele acelea, fierbinţi, după ce noaptea asiguram paza şi funcţionarea unei instalaţii din Petrochimie, cu: Eleodorus Enăchescu,care venea şi pleca la Bucureşti cu Simona Fusaru,unde duceau sânge pentru spitale, cu Doru Pop Hotăran, cu Oliver Ioniţă, cu Tiberiu Răducu? Dumneata cum de nu m-ai văzut?

    Afirmi că Jean Dumitraşcu a făcut ce? Că ciocul mic, că de nu, ce?

    Vorbeşti de postări anonime, I.P.-uri, etc. Dacă ai fi fost la Tribunal, unde am pe rol un proces cu un fost securist, ai fi afat ceva şi despre astea...,şi multe altel gingăşii.

    Spui că în mărturisiri scot doar faţeta urâtă a trecutului, relele... Dacă nu ai fi citit pe sărite, ai fi găsit portretele unor oameni foarte luminoşi, că numele ticăloşilor le-am trecut sub tăcere.

    Mai spui că eu şi Smeoreanu aş fi susţinut nişte blestemăţii despre Î.P.S. Calinic... Unde s-a petrecut una ca aiasta, Musiu? Aud?

    Aşa, poet mare? Eu? Ştii bine că nu-mi doresc mărire şi notorietate, că nu pentru asta scriu. Scriu din motive care Dumitale îţi scapă în mod sistematic!

    Dacă erai calculat şi nu te repezeai în Baki Ymeri ca uliu, în lipsă de ocupaţie, dacă citeai cele câteva informaţii pe care ţi le-am trimis pe mail, inclusiv un articol al lui Eminescu, ai fi înţeles că bietul poet, în fapt unul important, trăieşte încă sub spectrul ocupaţiei sârbeşti, cam cum trăiesc fraţii noştrii din Basarabia.

    Dumneata nu şi nu, îţi trebuia o cauză pentru care să te baţi pe blog şi în ziar, şi ai găsit-o: în persoana unuia care şi-a mormăit un of.

    Adică ai dat tot în cel oprimat. Asta da bărbăţie! Nu aşa se face presă, mânca-l-ar Tata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sibicene maica nimic de zis se facea ziar .Il cunosc pe gabi Cazan ii cunosc pe multi fiindca MULTI au TRECUT si s.au intors acasica. Taci Sibi tata nu te cocolosi ca nu ai cum. Pun punct aici si asta fiindca esti bolnav.Te ducem la spital nu ti fa griji ca nu te lasam sa umbli neimbalsamat pe drum.pina la ora 11 maine sa ti ceri scuze!Asta este o amenintare! Pasarel mic ce esti!

    RăspundețiȘtergere
  8. ceva ciudat e in randurile urmatoare:

    Dacă erai calculat şi nu te repezeai în Baki Ymeri ca uliu, în lipsă de ocupaţie, dacă citeai cele câteva informaţii pe care ţi le-am trimis pe mail, inclusiv un articol al lui Eminescu, ai fi înţeles că bietul poet, în fapt unul important, trăieşte încă sub spectrul ocupaţiei sârbeşti, cam cum trăiesc fraţii noştrii din Basarabia.
    frate sibi, unde sa scolarizat bietu poet? in ce limba? in pristina si in limba albaneza. cand? in amni 70! si in viena! si in germania! a calatorit si a studiat liber ca pasare tot sub ocupatia sarba.
    in fine...sa transformi un eveniment poetic in manifestare sau antimanifestare politica de uz cotidian e jenant....
    http://www.jurnalul.ro/stire-externe/good-morning-kosovo-117233.html

    KOSOVO - CEL MAI SCUMP CUVANT SARBESC

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Un albanez încearcă o nouă vrajbă între sârbi şi ...":

    ceva ciudat e in randurile urmatoare:


    Dacă erai calculat şi nu te repezeai în Baki Ymeri ca uliu, în lipsă de ocupaţie, dacă citeai cele câteva informaţii pe care ţi le-am trimis pe mail, inclusiv un articol al lui Eminescu, ai fi înţeles că bietul poet, în fapt unul important, trăieşte încă sub spectrul ocupaţiei sârbeşti, cam cum trăiesc fraţii noştrii din Basarabia.
    frate sibi, unde sa scolarizat bietu poet? in ce limba? in pristina si in limba albaneza. cand? in amni 70! si in viena! si in germania! a calatorit si a studiat liber ca pasare tot sub ocupatia sarba.
    in fine...sa transformi un eveniment poetic in manifestare sau antimanifestare politica de uz cotidian e jenant....
    http://www.jurnalul.ro/stire-externe/good-morning-kosovo-117233.html

    KOSOVO - CEL MAI SCUMP CUVANT SARBESC

    RăspundețiȘtergere
  10. :))))

    Nu esti decat un analfabet. Si, in consecinta, esti bagat in seama doar de ratati ca Sibiceanu. Lucruri penibile ca aici n-am citit nici pe scroll-urile de la OTV.

    RăspundețiȘtergere
  11. ti-am publicat comentariul si asta fiindca esti doar un Anonim!

    RăspundețiȘtergere
  12. ti-am publicat comentariul si asta fiindca esti doar un anonim!

    RăspundețiȘtergere
  13. BAKI YMERI SCRIE:
    Să-ţi fie de ruşine, Anonimule! Dumneata nu eşti un anonim ci un ecsroc, infractor şi spion al serviciilor secrete ale diavolului. Aurel Sibiceanu are dreptate şi este de o mie de ori mai cinstit, mai corect, mai inspirat şi mai sănătos decăt tine. Dumneata crezi despre Kosova că este cel mai scump pământ sârbesc. Am hotarât să te fac praf, chiar în blogul tău. Numai un cap sifilistic poate afirma că Dardania vechilor iliri, respectiv Kosova albanezilor de azi este cel mai scump pământ sârbesc. Numai Silişteanu şi filosârbii lui pot afirma că Basarabia este cel mai scump pământ rusesc. Kosova este Basarbia Albaniei, stimate Domn! În timp ce Basarabia a fost colonie a Rusiei, Kosova a fost colonie a Serbiei. Kosova este un pămânz sfânt al tuturor care trăiesc acolo: albanezi autohtoni, sârbi colonişti, vlahi albanizaţi şi sârbizaţi, câţiva turci etc. NATO a declanşat război împotrivă războiului pentru a opri genocidul sârb împotrva populaţiei albaneze. "Destinul lumii depinde de Kosova", a spus un analist politic român în urmă cu zece ani (Dan Pavel, 1999). Albanezii kosovari sunt persecutaţi, discriminaţi şi masacraţi de către sârbi, a afirmat la PROTV cel mai bun analist politic român pentru relaţii internaţionale (Silviu Brucan, 1998). "Înfrângerea Turciei în războaiele balcanice din 1912-1913 a făcut posibil crearea statului naţional albanez; marile puteri au decis însă ca această să includă nuamia proximativ jumătate din teriroriile locuite de populaţia albaneză din regiune, restul rămănând în afară defrontierelor ţării; majoritatea în ceea ce se numeşte provincia Kosovo, atribuită Serbiei." (Maior dr. Emil Suciu, Drama iugoslavă, Editura Militară, Bucureşti, 1992, pag. 27). Pui mână pe carte şi nu pe sticlă, stimate Domn, şi pregăteşte-te să dai socoteală juridică pentru aşanumita crimă organizată pe care ai inventat-o în numele altcuiva!

    RăspundețiȘtergere
  14. BAKI YMERI SCRIE:
    Să-ţi fie de ruşine, Anonimule! Dumneata nu eşti un anonim ci un ecsroc, infractor şi spion al serviciilor secrete ale diavolului. Aurel Sibiceanu are dreptate şi este de o mie de ori mai cinstit, mai corect, mai inspirat şi mai sănătos decăt tine. Dumneata crezi despre Kosova că este cel mai scump pământ sârbesc. Am hotarât să te fac praf, chiar în blogul tău. Numai un cap sifilistic poate afirma că Dardania vechilor iliri, respectiv Kosova albanezilor de azi este cel mai scump pământ sârbesc. Numai Silişteanu şi filosârbii lui pot afirma că Basarabia este cel mai scump pământ rusesc. Kosova este Basarbia Albaniei, stimate Domn! În timp ce Basarabia a fost colonie a Rusiei, Kosova a fost colonie a Serbiei. Kosova este un pămânz sfânt al tuturor care trăiesc acolo: albanezi autohtoni, sârbi colonişti, vlahi albanizaţi şi sârbizaţi, câţiva turci etc. NATO a declanşat război împotrivă războiului pentru a opri genocidul sârb împotrva populaţiei albaneze. "Destinul lumii depinde de Kosova", a spus un analist politic român în urmă cu zece ani (Dan Pavel, 1999). Albanezii kosovari sunt persecutaţi, discriminaţi şi masacraţi de către sârbi, a afirmat la PROTV cel mai bun analist politic român pentru relaţii internaţionale (Silviu Brucan, 1998). "Înfrângerea Turciei în războaiele balcanice din 1912-1913 a făcut posibil crearea statului naţional albanez; marile puteri au decis însă ca această să includă nuamia proximativ jumătate din teriroriile locuite de populaţia albaneză din regiune, restul rămănând în afară defrontierelor ţării; majoritatea în ceea ce se numeşte provincia Kosovo, atribuită Serbiei." (Maior dr. Emil Suciu, Drama iugoslavă, Editura Militară, Bucureşti, 1992, pag. 27). Pui mână pe carte şi nu pe sticlă, stimate Domn, şi pregăteşte-te să dai socoteală juridică pentru aşanumita crimă organizată pe care ai inventat-o în numele altcuiva!

    RăspundețiȘtergere